top of page
Cikkek


Tiszta forrásból: miért jó választás a magyar hal?
A hal rendkívül értékes és sokoldalú élelmiszer: könnyen emészthető fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, emellett kiemelkedő forrása az egészségmegőrzés szempontjából fontos omega-3-zsírsavaknak – különösen az EPA és DHA formájában. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, mivel testünk nem képes önállóan előállítani őket, ezért táplálkozás útján kell pótolnunk. Az omega-3 előnyei Az omega-3-zsírsavak szám
2 days ago2 min read


A halak szuperereje: Miért jó a rendszeres halfogyasztás?
A hal nemcsak finom, hanem igazi szuperélelmiszer is: könnyen emészthető fehérjét, értékes zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.
Oct 292 min read


Tények a tejről #5 – Eltarthatóság és biztonság: baktériumok, penész, nyers tej
Megbetegedhetünk-e a penészes sajttól? Szabad–e nyers tejet fogyasztani? Szabó Adrienn dietetikus edukációs cikksorozatának záró epizódja a biztonságos tejtermékfogyasztás kérdéseit járja körbe. Ha penészes a sajt, levágom és még ehető Ez nagy tévedés! A termék felületén jelen lévő, valamint a belsejébe (minél puhább a sajt, ez annál könnyebben megtörténik) is beszűrődő gombafonalak méreganyagokat termelnek, melyek megbetegedést okozhatnak. Sokszor nem azonnal detektálha
Oct 222 min read


A legelőtől a klímavédelemig: miért jó a természetnek a legeltetéses állattartás?
A legeltetéses állattartás az ökoszisztémák fenntartásában is fontos szerepet játszik. Sokan nem tudják, hogy az állattenyésztés milyen mértékben járul hozzá a földterületeink kedvező állapotának megőrzéséhez, és a legeltetett állattartás környezeti előnyeit is alig ismerik. Az állattenyésztésre sokszor úgy tekintenek, mint egy olyan szektorra, ami csak kizsákmányolja a földet, miközben azon haszonnövények helyett az állatok takarmányozásához szükséges növényeket termesztenek
Oct 222 min read


Tények a tejről #4 - Tejfajták: laktózmentes, UHT, ESL, homogenizált, light. Melyikről mit érdemes tudni?
Veszélyes a homogenizálás? A laktózmentes, az UHT, ESL tejek nem is igazi tejek? Szabó Adrienn dietetikus cikksorozata segít eligazodni, mi igaz és mi tévhit a tejjel, tejtermékekkel kapcsolatban. Ezúttal a különféle tejfajtákat vesszük górcső alá. A laktózmentes tej nem is tej! A laktóz a tej természetes alkotórésze, az a tejcukor, mely 2 cukor molekula (glükóz+galaktóz) összekapcsolódásával jön létre. A kettős cukrot, a laktózt, a laktáz enzim bontja. Ezt megteszi
Oct 186 min read


Kosárlabda, fésű, zselatin - az állattenyésztés sokkal több, mint étel az asztalon
Az emberek általában a haszonállatokra elsősorban mint élelmiszerforrásra tekintenek, azonban mindennapi használati tárgyainkon keresztül is tapasztalhatjuk, hogy az állattenyésztés ennél jóval többet hozzátesz az életünkhöz. Az állattenyésztés szerepe a gazdaságban és a társadalomban Az állattenyésztés gazdasági és társadalmi jelentősége megkérdőjelezhetetlen, hiszen világszerte milliók dolgoznak a szektorban, valamint a kapcsolódó a feldolgozóiparban, a logisztikában és a
Oct 182 min read


Tények a tejről #3 Jótékony vagy kockázatos a tejtermékek fogyasztása?
Egészséges-e tejterméket fogyasztani? A tej gyulladáskeltő? Okoz-e bármilyen rosszindulatú betegséget okoz a tejtermékek fogyasztása? ...
Oct 105 min read


Tények a tejről #2 – Vannak–e a tejben hormonok, antibiotikum-maradványok?
Szabó Adrienn dietetikus cikksorozata segít eligazodni, mi igaz és mi tévhit a tejjel kapcsolatban. A második részben olyan kérdésekről...
Oct 33 min read


Tények a tejről #1 – A tej összetétele
A tej gyulladáskeltő, a tej egyes daganatok előfordulási rizikóját fokozza, a tej nehezen emészthető, az UHT tej nem is tej, az A2-es tej...
Oct 22 min read


Bárányhús: különleges íz, kiemelkedő tápérték
A bárányhús tápértéke A bárányhús nemcsak különleges ízével, hanem tápanyagtartalmával is kiemelkedik. Különösen magas vastartalommal...
Sep 291 min read


Veszélyben az ivóvíz ellátás? Amit az állattenyésztés vízfelhasználásáról tudni érdemes
Az állattenyésztést gyakran vádolják az ivóvízkészletek apasztásával. Elterjedt nézet, hogy a hús és az egyéb állati eredetű termékek...
Sep 182 min read


Belsőségek: Tápanyagban gazdag, tápláló húsok
A belsőségektől – zúza, szív vagy akár a nyelv - sokan tartanak animális jellegük miatt, azonban legtöbbször ugyanúgy izomszövetet...
Sep 81 min read


Szedjük együtt ízekre a tényeket!
2025. szeptember 18-21. között 82. alkalommal várja a látogatókat az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár....
Sep 61 min read


Belsőségek a figyelem központjában: táplálkozási és környezeti előnyök
A belsőségek, mint például a pacal, máj vagy zúza, számos tévhitet generálnak, mivel sokan nem ismerik őket, vagy épp félnek az...
Aug 222 min read


Mi köze a sertéseknek az életmentő heparinhoz?
Az állattenyésztés nem csupán az élelmiszerellátás alapját képezi, hanem számos más fontos iparág számára is biztosít nyersanyagokat. Az...
Aug 222 min read


Tojásfogyasztás tudatosan: élelmiszerbiztonság és környezeti szempontok
Bár a tojás elsősorban a benne rejlő értékes tápanyagok és vitaminok miatt vált közkedveltté, érdemes a fogyasztáson túl is...
Aug 183 min read


A tojás belső értékei: vitaminok, ásványi anyagok és bioaktív összetevők nyomában
Előző cikkünkben részben megvizsgáltuk, milyen makrotápanyagok – például kiváló minőségű fehérje és egészséges zsírok – teszik a tojást...
Aug 144 min read


Örök - költői - kérdés: Mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás? Itt a válasz: A tojás!
Mivel a tojás 1 db sejt, ebből fejlődhetett ki a tyúk. De ez csak logika, az evolúció ennél izgalmasabb és összetettebb. Csak úgy, mint...
Aug 113 min read


A húsok és telített zsírtartalmuk: mi az igazság?
Sokan úgy vélik, hogy a húsok egészségtelenek a telített zsírtartalmuk miatt. A húsok termékcsoportja egy rendkívül heterogén csoport,...
Aug 71 min read


A gabonafélék szerepe az állati takarmányozásban
A gabonafélék alapvető szerepet játszanak az állati takarmányozásban, de a legtöbb gabonafajta, amit az állatok fogyasztanak...
Aug 41 min read
hirlevel-feliratkozas
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Mi az igazság? Mit érdemes tudni?
Állati eredetű élelmiszerekről és állattenyésztésről közérthetően.
Iratkozz fel, és szedjük ízekre a tényeket!

bottom of page
