top of page

Veszélyben az ivóvíz ellátás? Amit az állattenyésztés vízfelhasználásáról tudni érdemes

  • Writer: Tények Ízekre Szedve
    Tények Ízekre Szedve
  • Sep 18
  • 2 min read

Az állattenyésztést gyakran vádolják az ivóvízkészletek apasztásával. Elterjedt nézet, hogy a hús és az egyéb állati eredetű termékek előállítása túl nagy terhet ró a meglévő vízkészleteinkre, de vajon megállja-e a helyét ez az állítás? Utánajártunk a tényeknek, és megnéztük, mennyi vizet használ el valójában az ágazat.


Az élelmezés- és ivóvízbiztonság jelentősége

 

Mindannyian tapasztaljuk, hogy az élelmezés- és ivóvízbiztonság napjainkban stratégiai kérdéssé vált. Sokat hallani a közbeszédben és a médiában is ezekről a témákról, világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az ivóvízkészleteink megőrzésére irányuló törekvések. Mindeközben a gazdálkodókat több irányból is kihívások elé állítja a klímaváltozás: nemcsak a változó körülményekhez kell alkalmazkodniuk, de gyakran azzal is szembesülnek, hogy tevékenységüket azzal vádolják, veszélyezteti az ivóvízkészleteket.

 

A ,,vízlábnyom” fogalma

 

Az úgynevezett „vízlábnyom” segít megérteni, milyen mértékben járul hozzá az állattenyésztés a vízfogyasztáshoz, és mennyire megalapozottak azok a vádak, amelyek az ágazatot érik. A „vízlábnyom” az áruk és szolgáltatások előállításához a teljes ellátási láncban felhasznált és beszennyezett víz mennyiségének mérésére szolgáló mérőszám. Ennek vizsgálatakor három típust különböztetünk meg:

Kék víz: az állatok felszíni vagy felszín alatti forrásból származó vízfogyasztása, illetve az öntözés.

Szürke víz: a szennyvíz tisztításából és az újrafeldolgozásból származó használt víz.

Zöld víz: a csapadék, amely a vízkörforgás részévé válik.

 

Az állattenyésztés vízfogyasztása

 

A tévhitekkel ellentétben az állattenyésztés vízlábnyomának legnagyobb része, mintegy 93%-a valójában a zöld víz, azaz az esővíz. Ez a víz elpárolog, a növények pedig visszajuttatják a víz körforgásába, így ezek a folyamatok az állatok jelenléte nélkül is zajlanának. Ha a zöld vizet nem számoljuk, és csak a közvetlenül felhasznált vizet vesszük figyelembe, az állattenyésztés a globális édesvízkészlet mindössze 8%-át használja. Ha azonban a kék és a szürke vizet is beleszámoljuk, az arány körülbelül 13%, ami továbbra is viszonylag alacsony.

 

Az állattenyésztés ökológiai lábnyoma


Összegzésképpen elmondható, hogy az ágazat csak nagyon kevés édesvizet használ fel. Európában a rendszerek már most is jól optimalizáltak, így az aggályok ellenére még tovább csökkenthető az állattenyésztés ökológiai lábnyoma, ami bizakodásra ad okot a jövőt illetően. Sőt, az állattartás néha kifejezetten javíthatja a vízkészletek állapotát, például amikor mocsaras területeket legeltetnek ahelyett, hogy lecsapolnák.

 

bottom of page