top of page

Tények a tejről #1 – A tej összetétele

  • Writer: Tények Ízekre Szedve
    Tények Ízekre Szedve
  • Oct 2
  • 2 min read

A tej gyulladáskeltő, a tej egyes daganatok előfordulási rizikóját fokozza, a tej nehezen emészthető, az UHT tej nem is tej, az A2-es tej egészségesebb… Ez igaz? 


A rövid válasz az, hogy NEM, ez mind téves információ, a hosszú választ, és mindent, amit a tejről és a tejtermékekről érdekes kiemelni, azt most itt olvashatjátok, Szabó Adrienn dietetikus cikksorozata segít eligazodni, mi igaz és mi tévhit a tejjel kapcsolatban. Elsőként a tej összetételéről lesz szó. 


A TEJ ÖSSZETÉTELE 

 

A tej több kérődző állat tejét is jelentheti, ezért itt egy gyors összefoglaló: 


ree

És bár a tej fő összetevője a víz (~ 90%) a tej a legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazza, persze változó arányban, így minden tévhittel ellentétben, a tej kiváló tápanyagforrás. Sőt, mikroelemek között a tej és tejtermékek antioxidáns kapacitása is számottevő, ezért is van szerepük egészségvédelemben: főként a kéntartalmú aminosavak, a tejsavófehérjék (különösen a β-laktoglobulin), az A-, és E-vitamin, illetve a β-karotin. Az erjesztés (joghurt, kefir, részben a túró) és az érlelés (sajtok) folyamatai bioaktív peptidek felszabadulásával járnak, amelyek a tejtermékek antioxidáns státuszának szintjét még fokozhatják és a probiotikus törzsek használata is javítja az antioxidáns státuszt. A természetes tejtermék antioxidánsok rendszeres fogyasztása csökkentheti a civilizációs betegségek (pl. szív- és érrendszeri betegségek, rák vagy cukorbetegség) kialakulásának kockázatát.  

 

De mi minden tartozik még ehhez a témához a tejen kívül?  

Nagyon heterogén csoport, ezért általánosságban egészség állítást megfogalmazni róluk nem lehet: 

többféle zsírtartalmú tej, joghurt, kefir, aludttej, író 

többféle zsírtartalmú túró, ricotta, cottage cheese, bryndza (juhtúró) 

skyr, mozzarella, feta, kemény sajtok, ömlesztett sajtok 

többféle zsírtartalmú tejföl, tejszín 

többféle zsírtartalmú vaj 

 

Nem elemzünk minden csoportot külön-külön, de általános jó tanács, hogy a magasabb zsírtartalmúakat inkább ízesítőként használjuk és ne minden nap, a közepes és alacsony zsírtartalmúak (sötéttel szedve) lehetnek főszereplők, rendszeresen. Becsapós lehet a tejszín és a tejföl, hiába fehérjék, fehérjét keveset tartalmaznak.  

 

A következő részben izgalmas kérdéseket járunk körbe, többek között arról is szó lesz, hogy lehet-e a tejben hormon, és ha igen, befolyásolja-e az emberi hormonrendszer működését?  

 

Szabó Adrienn dietetikus 


Források:

bottom of page