top of page

Az ajánlás, ami MINDENKINEK szól.

  • Writer: Tények Ízekre Szedve
    Tények Ízekre Szedve
  • Jun 24
  • 3 min read

Updated: Jul 2

Mit tegyünk a tányérra reggel, délben, este? Mi az, ami nemcsak nekünk, hanem a gyerekeinknek, a bolygónak is jót tesz? A válasz nem bonyolult, sőt: egyetlen tányéron elfér. A korszerű táplálkozási ajánlások világosan megmutatják, hogyan lehet egyszerre tudatosan, változatosan és örömmel enni.



A hazai és a legtöbb nemzet táplálkozási ajánlása is kör, azaz tányér formát ölt, hisz ezek praktikusan használhatók, könnyebb elrendezni és az ételeket úgy elrendezni a tányéron, ahogy a guideline javasolja. Gyakorlatilag így néz ki, a tányér

  •   ½ részben zöldségek és gyümölcsök (50%)

  • ¼ része szénhidrátforrások (25%)

  • ¼ része fehérjeforrások (25%)


Az ideális tányér a táplálkozási ajánlások szerint



A fehérjeforrások pedig az egészség (és ugyanígy a bolygó-felelős fogyasztás) érdekében 2 fő részre oszthatók:

-        ½  növényi eredetű

-        ½ állati eredetű


Állati eredetű nyersanyagok tehát néha a tányér ⅛ részét teszik ki, néha ¼ részt, néha pedig a növényi fehérje lesz a tányér negyedén. Ez az átlag.

Ez pedig valahogy így valósulhat meg a gyakorlatban:

  • reggelire a főtt tojás mellé hummuszt kenjünk a kenyérre, már ne sajtot és vajat. Vagy a kedvenc: fehérbabos tojáskrém - mascarponés vagy vajas tojáskrém helyett

  • lehet, hogy reggelire mégiscsak 2 tojásos rántotta készül egy kevés sajttal és akkor az ebédben a csicseriborsó raguban már nem lesz plusz csirkemell

  • vagy épp lehet a reggeli körözött, az ebéd egy borsós májas rizottó, de akkor a vacsora salátába már fehérjeforrásként vörösbab kerül és pirított magok

  • vagy reggelire egy diós almás-répás zabkása készül, ebédre sült hal (pisztráng) barna rizzsel, vacsorára pedig gombás-sajtos melegszendvics


Fontos megjegyzés: felnőtt számára a tányér egy nagy tányér, nem gyermek és nem desszertes tányér. Vacsoránál is! Hova is férne el akkor a sok zöldség, ha pici tányért teszünk az asztalra.


A legtöbb ajánlás ma már a bolygó és a népesség egészsége érdekében így néz ki: növényi alapú étkezés kiegészítve mértékletes, változatos, minél kevésbé feldolgozott, állati eredetű ételekkel. Szóval vegyes étkezés = VEGÁN + ÁLLATI - tehát az ajánlást figyelve mindenki tanulhat, olyan az ajánlás, amiből mindenki meríthet.


A nemzetközi ajánlások csupán abban térnek el, hogy van olyan nemzet, akik csak az arányokra fókuszálnak, van olyan, ahol az arányok mellé társítanak konkrét mennyiségeket is. A hazai táplálkozási ajánlás (OKOSTÁNYÉR ®) is az utóbbihoz tartozik, irányadó adagnagyságokkal is segít.


Ezeket a pontos mennyiségeket érdemes egyszer megnézni, lemérni, családdal megbeszélni, mert a hagyományosan megszokott, köztudatban terjedő elképzelés olykor meglepően más lehet, mint ami az egészség és a tudatosság érdekében ajánlott. Aztán a mindennapokban már, az életszerűség kedvéért sokkal inkább az arányokra kell figyelnünk nekünk is. És persze a minőségre:

  • minél inkább natúr termék

  • minél kevesebb ultra feldolgozott (ízesített joghurt helyett natúr, bolti körözött helyett natúr túró otthon ízesítve)

  • kistermelői és

  • hazai forrást is keresni


Fontos, a mennyiségek általános ajánlások, de átlagos ember - még ha statisztikailag átlagos paraméterei is vannak - nincs. Valaki átlagos magas (nő: 165 cm férfi: 180 cm) de lehet, hogy a kedves olvasó épp 155 cm vagy épp 195 cm magas, ezért az alábbi mennyiségek csak irányadóak.


Ajánlott, megengedett adagok (g/fő/étkezés)



alapanyag

adagnagyság

heti gyakoriság

megjegyzés

natúr tőkehús csont nélkül


csonttal

100g


150g

3-4

többnyire a zsírszegényebb húsrész legyen és gyakrabban legyen szárnyas

hal

150-200g

2-3

hazai és tengeri is

máj, belsőségek

80-100g

2 hetente 1-2

heterogén csoport, a máj, tüdő, szív vese zsírszegény, a velő elsősorban zsír

húskészítmény  - sovány (sonka, párizsi)

30-40g

néhányszor

legyen lehetőleg nem füstölt

húskészítmény - zsírdús (kolbász, szalámi)

Nincs ajánlott mennyiség, csak megengedett. Alkalmanként szerepelhetnek a tányéron, inkább ízesítő, fűszerező szerepük lehet, főleg ünnepekkor



szalonna

Nincs ajánlott mennyiség, csak megengedett. Alkalmanként, 1-2 hetente 20g



vaj




sajt

20-30g

naponta szerepelhet 1-2 féle tejtermék az étrendben


túró

50-100g



joghurt, kefir

125-150g



tej

100-150g



tojás

1-2 db

3-4 alkalommal



források:


Szabó Adrienn dietetikus


bottom of page