top of page

Tudtad?

Tévhit vagy tény?

Folyamatosan frissülő tények-tévhitek kártyáinkon összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket az állati eredetű élelmiszerekről, az állattenyésztésről és világos, tudományos alapokon nyugvó válaszokkal cáfoljuk őket. Ha szeretnél tiszta képet kapni a húsról, tejről, tojásról és a hazai állattenyésztésről, itt a helyed! Böngéssz bátran, és szűrd ki a tévhiteket tények segítségével!

Az agynak triptofánra és kalciumra van szüksége a szerotonin termeléshez. A tejtermékek mindkettőt biztosítják.
8,14 gramm fehérje van egy pohár teljes tejben.
A szarvasmarhák 600 gramm gyengébb minőségű növényi fehérjét képesek 1 kilogramm kiváló minőségű állati fehérjévé alakítani.
Az állattenyésztés pótolhatatlan szerepet tölt be a globális élelmezésbiztonság, az ökoszisztéma-szolgáltatások és a kulturális örökség fenntartása terén.
A tej természetes módon 13 alapvető tápanyagot tartalmaz.
A teljes üvegházhatású gázkibocsátás 12%-a tulajdonítható az állattenyésztésnek.
Az állati takarmányok 86%-a emberi fogyasztásra alkalmatlan melléktermékekből áll.
Napjainkban a károsanyag-kibocsátás fő forrását (80-85%) a fosszilis tüzelőanyagok elégetése adja.
A Föld népessége az elmúlt 40 évben 57%-kal növekedett
Az EU-ból származó 
állati eredetű
A következő 30 évben
A tejágazat becsült éves globális hozzájárulása a GDP-hez 500 milliárd dollár
A globális hústermelésnek 15%-a marhahús
200 millió ember megélhetését biztosítja a marhahússzektor.
Néhány kulcsfontosságú tápanyag, amelyre szükségünk van, csak és kizárólag az állati eredetű élelmiszerekben található meg
24%-kal nőtt az egy tehénre jutó tejhozam 2005 óta.
A tojás gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot.
2050-re a Föld népessége 9,7 milliárdra nő és 2/3-uk városi területen fog élni.
Az Unió 2050-re klímasemlegességet vállalt
Globálisan a teljes kalóriaellátás 21 százalékát teszik ki a szárazföldi állati eredetű élelmiszerek
Létezik az öt állati 
“szabadságjog”
Az állattenyésztési ágazat globális 
károsanyag-kibocsátásának több 
mint 41%-áért Ázsia felel.
210 millió gyermek részesül iskolai tejprogramokban világszerte
Minden tizedik ember megélhetése közvetlenül függ a szarvasmarháktól.
A szarvasmarhaágazat az emberek által világszerte elfogyasztott fehérjemennyiség mintegy 33%-át és a kalóriák 17%-át fedezi.
Világszerte a tejtermelő gazdák száma 600 millió, a tejtermelő gazdaságok száma pedig összesen 133 millió.
A világ lakossága naponta 2,2 milliárd liter tejet fogyaszt.
Egy tanulmány szerint a nyúlhús koleszterintartalma alacsonyabb, mint a csirkehúsé, és csaknem fele a marhahúsénak. 
Az európai táplálkozási modell meglehetősen kiegyensúlyozott, az egy főre jutó napi kalóriabevitel több mint 2/3-a növényi eredetű.
Az Európai Unió úgy csökkentette állattenyésztésének ÜHG kibocsátását, hogy mindeközben állatállománylétszáma jelentősen növekedett.
Az emberi evolúciót az állati eredetű fehérje-fogyasztásnak köszönhetjük.
Az antibiotikumok hozamfokozóként
A legelőterületek vagy füves ökoszisztémák a világ szárazföldi területeinek 40 százalékát teszik ki.
hirlevel-feliratkozas

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Mi az igazság? Mit érdemes tudni?

Állati eredetű élelmiszerekről és állattenyésztésről közérthetően.

Iratkozz fel, és szedjük ízekre a tényeket!

Depositphotos-bgremover_526905734_XL_edi
bottom of page