top of page

Bárányhús: különleges íz, kiemelkedő tápérték

  • Writer: Tények Ízekre Szedve
    Tények Ízekre Szedve
  • Sep 29
  • 1 min read

A bárányhús tápértéke 


A bárányhús nemcsak különleges ízével, hanem tápanyagtartalmával is kiemelkedik. Különösen magas vastartalommal rendelkezik a többi húsféléhez képest. Kiváló minőségű fehérjeforrás, B-vitaminokban ─ különösen B12-vitaminban ─, cinkben és szelénben gazdag, így könnyen beilleszthető az egészséges étrendbe. Könnyen emészthető, mégis laktató ételek készíthetőek belőle. Fehérjetartalmának köszönhetően segíthet fenntartani a normál izomtömeget.  


A bárányhús hagyománya 


Bár a bárányhús gyakran ünnepi ételként van jelen, elsősorban húsvéti és karácsonyi menüként, de érdemes azt az év bármely időszakában fogyasztani. Számos részét felhasználhatjuk a báránynak, például a combot grillezéshez vagy sütéshez, a lapockát pörköltekhez és ragukhoz, de akár salátákban és hamburgerben is kiválóan megállja a helyét. 

A Közel-Keleten és Észak-Afrikában továbbra is alapvető fehérjeforrás sok fogyasztó számára, ahol a sertés vallási okokból nem lehet alternatíva. 

 

A juhászatok gazdasági és társadalmi szerepe 


A kiskérődző ágazat, bár kisebb nemzetgazdasági jelentőséggel bír, mint a többi nagy állattenyésztési ágazat, azonban jelentős társadalmi, gazdasági és kulturális szerepet tölt be hazánkban. A juhászatok a magyar tenyésztési kultúra, a természetszerű állattartás hagyományait őrzik. Az ágazat hozzájárul a mezőgazdasági termelés sokszínűségének fenntartásához, a legeltetés révén a juhok hasznosítják a más állattenyésztési ágazatok által nem hasznosítható, vagy hatékony növénytermesztésre nem alkalmas területeket. Az ágazat a vidéki térségekben pedig munkahelyeket teremt, számos család megélhetését biztosítva. 

bottom of page