Bárányhús: különleges íz, kiemelkedő tápérték
- Tények Ízekre Szedve

- Sep 29
- 1 min read
A bárányhús tápértéke
A bárányhús nemcsak különleges ízével, hanem tápanyagtartalmával is kiemelkedik. Különösen magas vastartalommal rendelkezik a többi húsféléhez képest. Kiváló minőségű fehérjeforrás, B-vitaminokban ─ különösen B12-vitaminban ─, cinkben és szelénben gazdag, így könnyen beilleszthető az egészséges étrendbe. Könnyen emészthető, mégis laktató ételek készíthetőek belőle. Fehérjetartalmának köszönhetően segíthet fenntartani a normál izomtömeget.
A bárányhús hagyománya
Bár a bárányhús gyakran ünnepi ételként van jelen, elsősorban húsvéti és karácsonyi menüként, de érdemes azt az év bármely időszakában fogyasztani. Számos részét felhasználhatjuk a báránynak, például a combot grillezéshez vagy sütéshez, a lapockát pörköltekhez és ragukhoz, de akár salátákban és hamburgerben is kiválóan megállja a helyét.
A Közel-Keleten és Észak-Afrikában továbbra is alapvető fehérjeforrás sok fogyasztó számára, ahol a sertés vallási okokból nem lehet alternatíva.
A juhászatok gazdasági és társadalmi szerepe
A kiskérődző ágazat, bár kisebb nemzetgazdasági jelentőséggel bír, mint a többi nagy állattenyésztési ágazat, azonban jelentős társadalmi, gazdasági és kulturális szerepet tölt be hazánkban. A juhászatok a magyar tenyésztési kultúra, a természetszerű állattartás hagyományait őrzik. Az ágazat hozzájárul a mezőgazdasági termelés sokszínűségének fenntartásához, a legeltetés révén a juhok hasznosítják a más állattenyésztési ágazatok által nem hasznosítható, vagy hatékony növénytermesztésre nem alkalmas területeket. Az ágazat a vidéki térségekben pedig munkahelyeket teremt, számos család megélhetését biztosítva.


