Miért érdemes nyúlhúst fogyasztanunk?
- Tények Ízekre Szedve

- Aug 1
- 1 min read
A nyúlhús teljes mértékben megfelel a modern táplálkozás támasztotta elvárásoknak: rendkívül gazdag a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokban.
A nyúlhús jótékony hatásai
A nyúl húsa egészséges, könnyen emészthető, kedvező étrendi hatású, tápláló és sokféleképpen elkészíthető. Kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma magasabb a többi húséhoz képest. Mindezen felül optimális mennyiségben tartalmaz foszfort, rezet, cinket és kolint is. További előnye, hogy nátriumtartalma viszonylag alacsony, így kiváló választás lehet a magas vérnyomással élőknek. A nyúlhúsban található konjugált linolsav jótékony elhízásellenes, daganatellenes és diabétesz javító hatásokat mutatott.
Összehasonlítás a többi húsfélével: a nyúlhús előnyei
A nyúlhús és a csirkehús összehasonlítása a tápanyagok tekintetében számos különbséget tár fel. Míg a csirkehús B-komplex-, A- és K-vitaminokban gazdag, a nyúlhús inkább a B12-, E-vitamin és a vas tekintetében mutat magasabb értékeket. Vastartalma a legmagasabb az összes húsféle közül. Zsírtartalma jelentősen alacsonyabb más húsfélékhez képest, ennek következtében kalóriatartalma is kisebb, miközben fehérjében gazdagabb, és szinte minden aminosavból közel kétszer annyit tartalmaz, mint a csirke- vagy marhahús. Egy tanulmány kimutatta, hogy a nyúlhús koleszterintartalma alacsonyabb, mint a csirkehúsé, és csaknem fele a marhahúsénak.
A nyúlhús a magyar konyhában
A nyúlhús Magyarországon régóta jelen van a konyhában, de fogyasztása évtizedekig inkább a háztáji állattartásra és a helyi piacokra korlátozódott. A magyar emberek évtizedekig csak akkor találkoztak nyúlhússal, ha saját maguk vagy a szomszédságukban élők tartottak nyulat. A házinyúlfogyasztás Magyarországon évi 0,4kg/fő, ami jóval elmarad az európai átlagtól, és még a halfogyasztás mellett is eltörpül.

