Tények a tejről #5 – Eltarthatóság és biztonság: baktériumok, penész, nyers tej
- Tények Ízekre Szedve

- Oct 22
- 2 min read
Megbetegedhetünk-e a penészes sajttól? Szabad–e nyers tejet fogyasztani? Szabó Adrienn dietetikus edukációs cikksorozatának záró epizódja a biztonságos tejtermékfogyasztás kérdéseit járja körbe.
Ha penészes a sajt, levágom és még ehető
Ez nagy tévedés! A termék felületén jelen lévő, valamint a belsejébe (minél puhább a sajt, ez annál könnyebben megtörténik) is beszűrődő gombafonalak méreganyagokat termelnek, melyek megbetegedést okozhatnak. Sokszor nem azonnal detektálható (hányás, hasmenés), hanem - különösen, ha ilyen rendszeresen előfordul - hosszútávon vezethetnek egészségkárosodáshoz. Ha egy termék (ha csak nem a nemes penészről van szó) penészes, azt ki kell dobni, szabad szemmel nem látható a penész határa. Ez nem csak a sajt és tejföl esetén igaz, hanem más élelmiszernél is (kenyér, lekvár, zöldség, gyümölcs stb.)
A frissen fejt, nyers tej egészségesebb!
Vannak vizsgálatok, amik azt sugallják, hogy a frissen fejt, nyers tej fogyasztása egyes allergiás betegségek előfordulási rizikóját csökkenthetik, de ezt alig merem leírni, mert félő, hogy ezt a mai, allergiával terhelt világban jobban megjegyzi valaki, mint azt, hogy nyers tejet fogyasztani elsősorban inkább veszélyes! A tejben, tejtermékekben nem megfelelő kezelés, tárolás esetén a baktériumok könnyen elszaporodhatnak, és megbetegíthetnek. A baktériumok közül a Listeria kiemelten jól tűri a hideget, hűtőszekrényben (4 °C) is viszonylag gyorsan elszaporodnak a hűtést igénylő, hosszasan (5 napon túl) tárolt élelmiszerben, tejtermékekben, lágy sajtokban (feta, brie, camembert stb.).
A nyers tej fogyasztása kockázatos lehet, élelmiszer fertőzést válthat ki, mert természetesen jelenlévő, kórokozó baktériumokat (pl. E. coli, Campylobacter), vírusokat tartalmazhat. Kisgyereknek, várandósoknak, gyengült immunrendszerrel élőknek (onkológiai kezelés vagy autoimmun betegségek esetén) nyers tejet, vagy nyers tejből készült tejterméket fogyasztani kifejezetten tilos.
Vásárláskor, tárolásnál és elfogyasztás előtt mindig figyeljünk a lejárati dátumra
Fogyasztható: ennek határideje után a termék biztonságossága már nem garantált a gyártó által
Minőségét megőrzi: ennek dátuma után a termék még biztonságos lehet, ez után még fogyasztható lehet, de a minősége romolhat
Tejtermékek esetén a dátum az a szavatossági idő, ameddig még fogyasztható.
A tejet, tejtermékeket hűtve (0-5 °C között) kell tárolni a legtöbb esetben (UHT tejszín, tej kivétel). Érdemes ellenőrizni egyszer a hűtőt, hogy megfelelő-e a hőfok, gyakori magyar háztartásokban a melegebb (7-9 °C-os) hűtőtér is.
Szabó Adrienn dietetikus
Források:



