top of page

A húsok és telített zsírtartalmuk: mi az igazság?

  • Writer: Tények Ízekre Szedve
    Tények Ízekre Szedve
  • Aug 7
  • 1 min read

Sokan úgy vélik, hogy a húsok egészségtelenek a telített zsírtartalmuk miatt. A húsok termékcsoportja egy rendkívül heterogén csoport, itt is szerepelnek olyan zsírszegényebb húsok, amelyek kifejezetten alacsony telített zsírtartalommal rendelkeznek. Ma már a boltokban kaphatunk úgy darált húst, hogy fel van tüntetve a zsírtartalom, így egészségestudatosság szempontjából lehet választani az alacsonyabb zsírtartalmú változatok közül.

 

Mi tartozik a telített zsírforrások közé?


A telített zsírok elsősorban az olyan húsrészekben találhatók meg, mint a tarja vagy az oldalas. A húskészítmények közül a kolbász, a szalámi és a szalonna tartalmazza a legnagyobb mennyiségben. Ezen kívül a zsíros tejtermékek, mint például a sajt vagy a mascarpone, szintén jelentős telített zsírforrásnak számítanak.

 

A telített zsírok hatásai


Fontos, hogy a telített zsírsavak fogyasztása ténylegesen befolyásolhatja a szervezet működését, valóban emelhetik a szervezet koleszterinszintjét. Továbbá, a túlzott telített zsírbevitel inzulinrezisztenciát is okozhat, illetve a májban a triglicerid szintet is tudja fokozni. Ezek azonban csak abban az esetben fordulnak elő, hogyha a telített zsírsavakat egyoldalúan és nagyon-nagy mennyiségben fogyasztjuk.

 

Hogyan fogyasszuk a telített zsírokat?


Az egészséges táplálkozás részeként a telített zsírokat mértékkel kell fogyasztani. Ha olyan ételeket választunk, amelyek telített zsírokban gazdagok, fontos, hogy azokat ízesítőként használjuk, vagy egészítsük ki őket telítetlen zsírsavforrásokkal.


Szabó Adrienn, dietetikus

 

Nézd meg a teljes videót itt:



bottom of page