top of page

A hús és a rák kapcsolata: Mit mond a dietetikus?

  • Writer: Tények Ízekre Szedve
    Tények Ízekre Szedve
  • Jul 10
  • 1 min read

Az állati eredetű nyersanyagok, különösen a húsok körül rengeteg tévhit kering, amelyek félrevezethetik az embereket. Gyakran találkozunk olyan félelemkeltő állításokkal, amelyek alaptalanul riasztják el a fogyasztókat a húsevéstől. Az egyik legdrasztikusabb tévhit, hogy a húsfogyasztás rákot okozhat, azonban fontos tisztázni, hogy a valóság ennél sokkal összetettebb. 


Folyamatosan keletkeznek szabadgyökök a testünkben 


A nemzetközi ajánlások a szárnyasokkal kapcsolatban semmilyen rizikót nem fogalmaznak meg, a tévhit alapja elsősorban a vörös húsokkal kapcsolatos figyelmeztetésekből ered. A vörös húsok tartalmaznak egy olyan összetevőt, amelyet hem vasnak hívunk. A hem vas okozhat oxidatív stresszt és szabadgyökök keletkezéséhez vezethet, amelyek hozzájárulhatnak a daganatos megbetegedések kialakulásához. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a szabadgyökök folyamatosan jelen vannak a szervezetben, akár a stressz, akár a fizikai aktivitás hatására is képződik. Még akkor is, amikor valaki aktívan koncentrál, például egy előadás közben. 


Fontos tehát kiemelni - önmagában egyetlen hús sem rákkeltő. 


A daganatos betegségek kialakulása komplex folyamat. A genetika, az életmód, a környezeti hatások mind szerepet játszanak ebben. A daganatos betegségek kialakulása sokkal összetettebb folyamat annál, minthogy egyetlen tényezőre lehessen visszavezetni. Az étkezés valóban egy kis szelete, hiszen az életmódhoz tartozik, de egyetlen étel sem okoz önállóan daganatot. Az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása, például a zöldségek, gyümölcsök, és a hüvelyesek rendszeres beépítése az étrendbe segíthet ezen hatások mérséklésben.   


Nézd meg a teljes videót itt:


Szabó Adrienn, dietetikus

 
 
bottom of page