A hús nem emésztődik meg, csak rothad a beleinkben? Mit mond a dietetikus?
- Tények Ízekre Szedve
- Jul 17
- 2 min read
A húsfogyasztással kapcsolatban sokféle tévhit kering, és az egyik leggyakoribb félreértés, hogy a hús „belerohad” a bélrendszerbe, vagy éppen nehezen emészthető. Sokan gondolják, hogy a hús lassan lebomlik a bélben, és ott felhalmozódik, ami problémákat okoz. De vajon igaz ez?
Hogyan emésztődik meg a hús?
A hús már a gyomorban elkezd emésztődni. A gyomor sósava és egy pepszin nevű enzim segít a fehérje bontásában, így az apró darabokra esik szét. Ez a folyamat folytatódik a vékonybélben, ahol a tápanyagok végleg felszívódnak a véráramba. Az állati eredetű fehérjék kiválóan hasznosulnak, és semmi sem „ragad” le a bélfalon, mivel az izmok folyamatosan mozgatják a táplálékot, függetlenül attól, hogy az hús vagy növény.
Mi történik, ha túl sok fehérjét fogyasztunk?
Ha túl sok fehérjét eszünk, akkor a túlzott mennyiségű fehérje nem szívódik fel teljesen a vékonybélben. Ilyenkor előfordulhat, hogy a megmaradt tápanyagok a vastagbélbe kerülnek, ahol a bélbaktériumok elkezdik lebontani őket. Ennek következményeként kellemetlen gázok, ammónia és egyéb anyagok keletkezhetnek. Ilyen esetekben valószínű, hogy túlzott fehérjebevitel áll a háttérben, ami hosszú távon nemcsak a bélflórát, hanem a veséket is megterheli. Fontos tudni azonban, hogy a normál, kiegyensúlyozott fehérjebevitel mellett semmi ilyen probléma nem lép fel.
A hús és a vesék kapcsolata
Sokan félnek attól, hogy a hús fogyasztása károsíthatja a veséket, de ez is tévhit. A megfelelő mennyiségű állati fehérje fogyasztása nem okoz vesekárosodást. A túlzott fehérjebevitel csak akkor okozhat problémákat hosszútávon, ha az a szükséges mérték felett történik.
Összegzés
A hús emésztése egy teljesen természetes folyamat, és ha nem eszünk túlzott mennyiségű fehérjét, akkor nincs okunk aggódni a hús miatt. A megfelelő fehérjebevitel segít a testünk működésében, és semmi nem marad ,,belerohadva” a bélrendszerünkben. A fontos az, hogy odafigyeljünk az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra, és ne együnk túl sok fehérjét, hogy elkerüljük a bélflóra túlterhelését.
Nézd meg a teljes videót itt:
Szabó Adrienn, dietetikus