Feldolgozott vagy hiper-feldolgozott élelmiszerek - Miért nem mindegy?
- Tények Ízekre Szedve
- 4 days ago
- 1 min read
Updated: 1 day ago
Az élelmiszeripari feldolgozás az alapanyagok összetevőinek megváltoztatását vagy megőrzését jelenti, legyen szó egyszerű műveletekről, mint a főzés, hűtve/mélyhűtve tárolás, vagy a tartósítás. Például a pácolt húsok, mint a sonka vagy kolbász, amelyeket hagyományos eljárásokkal, például sózással vagy füstöléssel tartósítanak, nem jelentenek egészségügyi kockázatot, ha azokat a kiegyensúlyozott étrend részeként, mértékletesen fogyasztjuk. A sózás, a füstölés vagy a gyümölcssavak használata ősi és biztonságos módszerek, amelyek segítik az élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítását.
Mi a helyzet a hiper-feldolgozott élelmiszerekkel?
A hiper-feldolgozott élelmiszerek magas fokú ipari átalakítási folyamatokon mennek keresztül, és gyakran tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, mint például a stabilizátorok, tartósítószerek, ízfokozók vagy a színezékek. Ilyen termékek a vegán „húspogácsák”, hamburger „húsok”, amelyek gyakran nem természetes forrásból származó összetevőket tartalmaznak. A hiper- vagy ultrafeldolgozott termékek fogyasztását egészségügyi problémák, például szív- és érrendszeri betegségekkel és magasabb halálozási arányokkal hozzák összefüggésbe.
A nitrátok és a nitritek szerepe
A nitrátok és nitritek – amelyek a pácolt húsok esetében kedvező szín- és ízképződést, továbbá fokozott élelmiszerbiztonságot eredményeznek – nem jelentenek egészségügyi kockázatot a fogyasztók számára, amennyiben azokat a hatóságok által meghatározott biztonsági szinteken alkalmazzák. Sőt, ezek az anyagok hasznos élettani hatásokkal bírnak, például vérnyomásszabályozó és értágító hatásúak.
Hogyan válasszunk?
Egyszerűen olvassuk el a címkéket! A hiper-feldolgozott ételek könnyen felismerhetők, mivel tele vannak mesterséges adalékokkal, míg a hagyományosan feldolgozott termékek egyszerű, természetes összetevőkből készülnek. A táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy a természetes, hagyományos módon feldolgozott ételek fogyasztását részesítsük előnyben, és kerüljük az ipari adalékokkal teli helyettesítő termékeket.