top of page

Tojásfogyasztás tudatosan: élelmiszerbiztonság és környezeti szempontok

  • Writer: Tények Ízekre Szedve
    Tények Ízekre Szedve
  • Aug 18
  • 3 min read

Updated: Aug 19

Bár a tojás elsősorban a benne rejlő értékes tápanyagok és vitaminok miatt vált közkedveltté, érdemes a fogyasztáson túl is megvizsgálnunk. A tojás útja a konyhánkig számos olyan kérdést vet fel, mint a higiéniai biztonság, valamint a termelés környezeti hatásai.


A tojás nemcsak belül értékes – az sem mindegy, hogyan kezeljük, és milyen hatással van a környezetünkre. Miután megismertük a benne rejlő tápanyagokat, vizsgáljuk meg egy lépéssel hátrébbról és nézzük meg hogyan biztosítható a tojás higiénikus kezelése a vásárlástól a fogyasztásig, és miként illeszthető be a fenntartható életmódba.


Fenntarthatóság

 

Külön jópont a tojás számláján, hogy szállítása nem igényel műanyag csomagolást és tartósításához nem szükséges gáz, vegyianyag, de még hűtés sem, így ökológiai lábnyoma alacsony, és 100%-ban feldolgozatlan formában tudjuk megvenni a boltokban, piacokon. Ha pedig még tudatosabb vásárlók szeretnénk lenni, figyeljük meg a tojáson lévő (piros vagy zöld, vagy egyéb színű) pecsétet, és döntsünk az alapján. Vásárláskor az első szám és utána az ország (HU) megjelölés lehet fontos a döntéshez.

  

A kód első tagja 0-3 közötti szám, ahol

·        0: ökológiai tartás, bio vagy organikus gazdálkodás (állatjóléti és fenntarthatósági szempontok)

·        1: szabadtartás

·        2: alternatív/mélyalmos+voliere tartás

·        3: ketreces tartás

 

Fenntarthatósági tipp: ha süti recepthez csak a sárgájára van szükség, vagy épp fordítva, akár több adagot egyben, vagy jégkockatartóba porciózva 1 évig fagyasztóban tárolható. Felhasználás előtt hűtőben javasolt kiengedni és szokásos módon felhasználni. 

 

Egy áttekintő vizsgálat pedig kimondja, hogy az általános népesség számára a tojás az egyik legfenntarthatóbb lehetőségként jelenik meg a kiváló minőségű állati fehérje források tekintetében. Ehhez hozzájárul az a tény, hogy a jóllakottságra és az izomprotekcióra gyakorolt hatásárával, a tojás rendszeres fogyasztása segíthet az optimális testsúly szabályozásában. Ez a nyugati országokban fontos szempont az elhízásra és a kapcsolódó nem fertőző betegségekre való tekintettel.

 

Higiénia, tárolás

 

Vásárláskor mindig ellenőrizd a csomagoláson feltüntetett szavatossági időt. Ez friss tojás esetén általában 3-4 hét. A tojások épsége is fontos: sérült, törött tojásokat ne vásárolj meg, mert a héj sérülése utat nyithat a baktériumoknak.

 

Tárolás előtt semmilyen tojást nem szabad megmosni, mert az ezzel eltarthatósága radikálisan csökken, hiszen a mosás során eltávolítanánk a tojás porózus héját borító védőréteget, az ún. kutikulát, ami megakadályozza a baktériumok bejutását. A bolti tojást nem kell megmosni, azok általában ózonnal fertőtlenítettek, persze ettől fizikai szennyeződés lehet rajtuk, amit – a Nébih ajánlása szerint – csak közvetlenül felhasználás előtt, először szárazon, papírtörlővel vagy tiszta ruhával kell letörölni. Ha ez nem elegendő, vagy házi tojásról van szó, használj enyhén nedves papírtörlőt, majd azonnal szárítsd meg a tojást. Fontos, hogy ne áztasd a tojást vízbe.

 

Mindig alaposan moss kezet szappannal és vízzel a tojások kezelése után, különösen, ha nyers tojással dolgoztál. Keresztszennyeződés elkerülése érdekében ügyelj rá, hogy a nyers tojás ne érintkezzen más élelmiszerekkel vagy konyhai eszközökkel, amelyek később nem lesznek hőkezelve.

 

A tojást általában nem szükséges hűtőben tartani, de ajánlott mindenképp 20 fok alatti, állandó hőmérsékleten, száraz helyen. Amennyiben hűtött tojást vásárolsz, úgy nem jó megszakítani a hűtési láncot, ajánlott továbbra is hűtőben tárolni, illetve így megnyújtható az eltarthatósági idő. Érdemes a hegyes végével lefelé tartani, mert ha a tojás sárgája a tojás tetején lévő légbuboréktól távolabb marad, csökken a baktériumok bejutásának esélye, és lassabb a folyadékvesztés is.

 

Nagyon fontos! Várandósok, immunhiánnyal élők, kisgyermekek csak alaposan, teljesen hőkezelt tojást fogyaszthatnak. A bolti majonézben lévő tojás már pasztörizálva van.

 

A Nébih iránymutatásai tehát megerősítik, hogy a tojás helyes kezelése és tárolása kulcsfontosságú a lehetséges élelmiszereredetű betegségek elkerülése érdekében!


Összességében elmondható, hogy a bizonyítékok amellett szólnak, hogy a tojás tápláló, egészséges és fenntartható, nem pedig kockázatos.





Források

bottom of page