Antibiotikumok és szermaradványok a húsban: mit ellenőriz az EU, és mit garantálnak a jogszabályok?
- Tények Ízekre Szedve
- 5 days ago
- 2 min read
Fogyasztható-e az antibiotikummal kezelt állat húsa? Mit jelent a szermaradvány-mentesség? Hogyan vizsgálják az élelmiszerek szermaradványait, és mit ellenőriz az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a húsban és a tejben?
Sokakat foglalkoztat, hogy mennyire biztonságosak az Európai Unióban előállított állati eredetű élelmiszerek. Nem véletlenül merülnek fel ezek a kérdések, hiszen az állatgyógyászati készítmény-maradványok vagy más kémiai szennyeződések jelenléte valóban kockázatot jelenthet az egészségünkre. Különösen nagy figyelem övezi az antimikrobiális rezisztenciát (AMR) – vagyis az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok kialakulását –, amely világszerte komoly közegészségügyi kihívást jelent. Ebben a bejegyzésben röviden összefoglaljuk, milyen garanciákra számíthatunk fogyasztóként, ha EU-s eredetű állati termékeket választunk.
Mit vizsgálnak az ellenőrzések során?
Az ellenőrzések nemcsak az engedélyezett szerek mennyiségét elemzik, hanem a peszticidek – vagyis növényvédő szerek – szermaradványainak jelenlétét is az állati eredetű élelmiszerekben, a takarmányokban és azok felületén.
Mennyire veszélyes az újabb és újabb állatgyógyászati készítmények feltűnése?
Fogyasztóként fontos tudni azt is, hogy minden új állatgyógyászati készítmény csak akkor kap engedélyt, ha pontosan meghatározták, mennyi idő szükséges ahhoz, hogy az adott szer teljesen kiürüljön az állat szervezetéből. Ez az úgynevezett "várakozási idő" biztosítja, hogy a hús, tej vagy tojás a fogyasztók számára biztonságos legyen.
Miért alkalmaznak a felelős állattartók antibiotikumot?
Az alkalmazott gazdálkodási gyakorlattól függetlenül az állatok – csakúgy, mint az emberek – megbetegedhetnek, így az állategészségügyi helyzetek gazdaságon belüli kezelése, illetve az állatjólét egyik pilléreként a fájdalom, sérülés és betegség nélküli élethez való jog is megkövetelheti különböző állatgyógyászati készítmények, köztük az antibiotikumok alkalmazását.
Az antibiotikumok Európában vényköteles gyógyszerek, ezért a gazdálkodók csak az állatorvosi diagnózis felállítását követően és csak és kizárólag az állatorvosi vény birtokában használhatják azokat. Szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy az állatorvos tanácsa szerint mikor és hogyan használhatók az egyes állatgyógyászati készítmények. Az uniós jog szerint az antibiotikumok nem használhatóak rutinszerűen sem az elégtelen higiénia, sem pedig a nem megfelelő tartás vagy állomány-menedzsment ellensúlyozására!
Összegzésként elmondható, hogy az Európai Unió szigorú élelmiszerbiztonsági előírásai, rendszeres ellenőrzései és a gazdálkodók felelősségteljes gyakorlatai együttesen garantálják, hogy az uniós állati eredetű élelmiszerek – mint a hús, a tej és a tojás – nemcsak kiváló minőségűek, hanem biztonságosak is. Érdemes tudni, hogy az Európában vásárolt állati eredetű élelmiszerek mögött átlátható, szabályozott és ellenőrzött rendszer áll – így teljes joggal bízhatunk bennük.