Belsőségek a figyelem központjában: táplálkozási és környezeti előnyök
- Tények Ízekre Szedve
- Aug 22
- 2 min read
A belsőségek, mint például a pacal, máj vagy zúza, számos tévhitet generálnak, mivel sokan nem ismerik őket, vagy épp félnek az állaguktól, ízüktől. Az állaguk valóban eltér a megszokott, krémes, pürésített ételekétől, de fontos, hogy felismerjük: a belsőségek éppúgy az állat szerves részei, mint a megszokott húsok.
A belsőségek szerepe a tápanyagpótlásban és a fenntartható étkezésben
A belsőségek fogyasztása segíthet megoldani két nagyon fontos, aktuális problémát: a tápanyaghiányt és a fenntarthatóságot. Sok ember ugyan vegyesen étkezik, de ha például kizárólag színhúst fogyaszt, akkor nem biztos, hogy minden szükséges tápanyagot bevisz a szervezetébe. A belsőségek viszont olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb fontos mikrotápanyagokat tartalmaznak, amiket a színhúsok nem nyújtanak.
A belsőségek és a fenntarthatóság: Hogyan segíthetjük a környezetet az állat teljes felhasználásával?
A másik szempont, amiről a belsőségek fogyasztása szól, az a fenntarthatóság. Az állati eredetű nyersanyagok előállítását, és az állattartást sokszor okolják, hogy az ökológiai egyensúly megbomlásának az egyik felelőse. Viszont ha az állatokat belsőségekkel együtt fogyasztjuk, akkor azzal a fenntarthatóságért is tudunk tenni. Egy marhavágás során például akár 25 kg pacal is keletkezhet, ami előfőzés és tisztítás után is még körülbelül 15 kg, amely akár 100 adag étel előállítására is elegendő lehet.
A pacal, mint kollagénforrás?
A pacal - és más állati részek, mint a láb, fül vagy köröm - rendkívül gazdag kollagénben. A kollagén egy olyan fehérje, amely rendkívül fontos a bőr és a csontok számára. A pacal fogyasztása hozzájárulhat a kollagénbevitelhez, egyúttal rendkívül gazdagok hialuronsavban és kondroitinben is, amelyek fontos szerepet játszanak a kollagén anyagcseréjében.
A fogyókúrában is megállja a helyét!
A pacal, mint étel, sokak számára idegen, és sokan tartanak attól, hogy hizlal vagy zsíros, pedig zsírtartalma nagyon alacsony, körülbelül annyi, mint a csirkemellnek. Koleszterintartalma pedig pontosan fele annyi, mint a csirkemellének. A magyar konyha megítélése gyakran negatív, de érdemes figyelembe venni, hogy a pacal többféle nemzetközi receptben is felhasználható, legyen szó akár francia, spanyol vagy olasz elkészítési módokról.
Nézd meg Szabó Adrienn videóját és tudj meg még több hasznos információt a pacalról!
Tarts velünk a következőkben is, ahol a máj, a zúza, és például a szív is terítékre kerül!