top of page

Mi történne, ha eltűnne az állattenyésztés?

  • Writer: Tények Ízekre Szedve
    Tények Ízekre Szedve
  • Jun 13
  • 2 min read

Updated: Jul 2

Vajon mi lenne, ha egyik napról a másikra teljesen megszűnne az állattenyésztés? Vajon jobb lenne a világ? Környezetbarátabb? Egészségesebb? A válasz összetettebb, mint gondolnánk.



Gazdasági és társadalmi következmények

A magyar vidéki gazdaság jelentős része kötődik közvetlenül vagy közvetetten az állattenyésztéshez. Egy ilyen mértékű átalakulás százezrek megélhetését, falvak, térségek életképességét sodorná veszélybe. A haszonállatok eltűnésével nemcsak munkahelyek, hanem tudás, hagyomány és agrár-, valamint kulináris kultúránk egy része is elveszne. Állattenyésztés és -tartás nélkül a vidéki térségekből történő elvándorlás fokozódna, ami további nyomást jelenthetne városainkra.


Környezeti paradoxon

Bár elsőre úgy tűnhet, a mezőgazdasági kibocsátások csökkennének, valójában az állattenyésztés kiiktatása számos nem várt környezeti problémát is szülhetne. Az állatok trágyája például természetes tápanyagforrás a növénytermesztésben – ennek kiváltása mesterséges műtrágyákkal újabb környezeti terheket jelentene.


Emellett a legelők, gyepterületek – melyek sok esetben alkalmatlanok hatékony szántóföldi növénytermesztésre – hasznosítása ellehetetlenülne, romolhatna a biodiverzitás és megbomolhatna az ökológiai egyensúly.


Táplálkozási következmények

Ha megszűnne az állattenyésztés, étrendünk egyik legfontosabb tápanyagforrását veszítenénk el. A hús, a tejtermékek és a tojás olyan tápanyagokat biztosítanak – mint például hemvas, teljes értékű fehérje, D-vitamin, kalcium –, amelyek pótlása kizárólag növényi forrásokból nehéz, költséges és sokszor kevésbé hatékony.


Különösen a gyermekek, idősek, várandós, vagy szoptató nők, továbbá a sportolók számára jelentene komoly kihívást a megfelelő tápanyagbevitel biztosítása állati eredetű élelmiszerek nélkül.


Élelmezésbiztonság és importfüggés

A mezőgazdasági termelésnek – és ezen belül kiemelten az állattenyésztésnek – az egyik legfontosabb feladata a lakosság biztonságos, tápláló és megfizethető élelmiszerekkel történő ellátásának biztosítása. Az állattenyésztés megszűnésével nőne a külső, importból származó fehérjeforrásoktól való függés. Ez nemcsak gazdasági, de stratégiai kockázatot is jelentene egy válsághelyzetben.


Az állattenyésztés hirtelen és radikális visszaszorítása beláthatatlan negatív környezeti, ökológiai és gazdasági hatásokat eredményezne.  

 

Az állattenyésztés nemcsak a táplálkozásról szól – hanem az élelmiszerlánc egészének fenntarthatóságáról és bolygónk egészségének megőrzéséről. Az ágazat sokkal többet ad a húsnál, tejnél, tojásnál, az állattenyésztésben keletkező melléktermékek mindennapi életünk számos területén nélkülözhetetlenek. A haszonállatoknak az ökoszisztémánkból való kiiktatása hatással lenne a teljes élelmiszer-rendszerünkre és megzavarná számos iparág – például a gyógyszer-, a kozmetikai-, a csomagolási- és textil ipar – működését.  A megoldás nem a teljes lemondás, hanem a tudatos, fenntarthatóbb módon történő termelés és fogyasztás, valamint az élelmiszerpazarlás csökkentése.

bottom of page